Massiivipelit - Lyhyt oppimäärä

03/11/2009 Administrator

Massivipeleistä puhuttaessa törmää usein outoihin kirjainlyhenteisiin, joilla pelejä pidempään pelanneet koristelevat kielensä. Tässä tulee uusille massiivipelaajille tärkeimpien termien ja lyhenteiden pikakurssi:

PvE ”Player versus Environment” – Tällä tarkoitetaan pelaamista pelin asettamia haasteita vastaan. Esimerkkinä voi mainita erilaiset hirviöt jotka pyrkivät surmaamaan pelaajahahmon, tai vaikkapa luolasto, jossa on paljon ansoja.

PvP ”Player versus Player” – Pelaaminen toisia pelaajia vastaan. Monissa peleissä on pelialueet joissa jossa pelaajat voivat taistella toisiaan vastaan. Joissain peleissä on erilliset PVP-serverit pelaajille, ja omat serverit PVE pelaamiseen.

F2P ”Free to Play” – Massivimoninpeli, jota on ilmaista pelata. Termiä käytetään moninpeleistä, joissa ei ole kiinteää kuukausimaksua eikä peliä tervitse ostaa ennen pelaamista. Vastakohtana ovat P2P-pelit. Usein F2P peleissä on myös maksullisia ominaisuuksia joiden avulla pelikokemusta voi helpottaa tai syventää.

P2P ”Pay to Play” – Maksulliset pelit. Pelin täytyy ostaa omaksi ennen pelaamista, tai pelissä on kuukausimaksu. Joissain maksullisista peleissä on mahdollisuus testata peliä, tietyn ajan ilmaiseksi ennen ostamista.

MMO ”Massively Multiplayer Online” – yleistermi verkossa pelattaville monen pelaajan peleille. Suomessa on vakiintunut termi massiivipelit.

FPS ”First person shooter” – pelaajan silmin nähty ammuskelupeli. Samaa lyhennettä käytetään myös sanoista ”frames per second” joka on pelin ruudunpäivityksen nopeus: kuinka monta kuvaa näytetään sekunnissa.

RPG “Role playing game” – roolipeli. Pelaaja omaksuu tietyn roolin kuten soturi tai tai maagi, ja pelaa peliä tämän hahmon kykyjen ja ominaisuuksien kautta. Roolipelaamisnen voidaan ulottaa myös pelin tarjoaman mekaniikan ulkopuolelle, esim käytettyyn puhetyyliin.

NPC: ”Non-player Character” – Tietokonepelin ohjaama hahmo. Tämän vastakohtana on PC, player character, joka on hahmo jota pelaaja itse (tai joku toinen ihminen) ohjaa.

RTS ”Real Time Strategy” – reaaliaikaiset strategiapelit. Peleissä johdetaan useista yksiköistä koostuvaa armeijaa tai joukko-osastoa.

Guild – kilta. Pelaajien muodostama yhteenliittymä joka pyrkii auttamaan jäsentensä edistymistä pelissä. Monet pelit tukevat kiltassysteemiä esimerkiksi kiltarakennusten, lippujen ja arvonimien kautta.

Quest – tehtävä. Erityisesti RPG-peleissä on tehtäviä joita suorittamalla pelaaja saa kokemuspisteitä, tavaroita ja muuta hyötyä pelissäcetenemiseen.

Party – kahden tai useamman pelaajan muodostama tilapäinen ryhmä, joka seikkailee yhdessä ja jakaa kokemuspisteet ja saadun saliin.

Loot -saalis, jonka pelaaja saa esimerkiksi surmattuaan hirviön.

Instance – instanssi. Pelialue, josta luodaan uusi kopio kullekkin ryhmälle. Näin estetään se, että tietty ryhmä valtaisi omakseen tietyt pelialueet, estäen näin muita pelaajia saamasta esimerkiksi tiettyä "loottia".

Dungeon – luolasto. Pelialue, jossa on keskimääräistä enemmän haastetta ja toisaalta myös saalista. Luolastot ovat usein instanesseja.

Comment this

captcha

Kommentit:

 • 1

 • sxbsga Sent 04/08/2012 14:14

  SqxpvY , [url=http://hvvzrhyorute.com/]hvvzrhyorute[/url], [link=http://hdprirqqarqq.com/]hdprirqqarqq[/link], http://wrxjykympwin.com/

 • trldvwxbswy Sent 02/08/2012 10:44

  MZ97XF <a href="http://rkedsubmpndx.com/">rkedsubmpndx</a>

 • jgltxvtu Sent 01/08/2012 19:36

  KvDb0p , [url=http://ygrqcbsbuzcg.com/]ygrqcbsbuzcg[/url], [link=http://mbizmsjmllpg.com/]mbizmsjmllpg[/link], http://annzjhybnoog.com/

 • dtipaf Sent 01/08/2012 10:53

  Hv4eYs <a href="http://qkiyxvxywfwj.com/">qkiyxvxywfwj</a>

 • Ayan Sent 31/07/2012 07:51

  kirjoitti:I intended to catere you one very little remark in order to give thanks once again considering the nice techniques you have featured on this page. It is remarkably open-handed with people like you to offer extensively just what many of us could possibly have supplied as an e-book in order to make some dough on their own, notably given that you might have tried it in the event you considered necessary. The concepts additionally served as the great way to fully grasp that some people have similar dream much like mine to see a great deal more on the topic of this problem. I know there are some more pleasurable instances ahead for individuals that start reading your blog post.

 • 1